Adlina.. The First Mess Maker



Ini ialah gambar-gambar anak menakan saya. Anak menakan tu loghat Kedah yang bermaksud anak buah atau anak saudara. Inilah Adlina, cucu sulung dalam family saya. Sekarang umurnya 3 tahun. Anak kakak saya, Kakyong dan abang ipar saya, Abang Long. She is the first mess maker selepas kami adik beradik semua dah besar panjang. Suka buat sepah. Punggah barang sana sini. Mana taknya. Barang-barang kat atas dia bawak turun. Barang-barang kat bawah dia bawak naik atas. Barang-barang dalam kabinet kat dapur semua dia dah explore buat main masak-masak. Adoii.. yang nak mengemasnya siapa lagi kalau bukan saya selaku Mama Tikah dan Mama Waf, kakak saya. Ada pantun sesuai untuk dia : "Ada selipar di belakang pintu, budak-budak memang begitu".
Hem, silalah tengok mimik-mimik muka dia yang macam-macam ni..












Itulah dia Adlina. Suka gigit orang. Yang menjadi mangsa ialah kitorang lah mak dan ayah sedara dia. Saya pun dah kena gigit kat lengan. Tak cukup belah kiri, belah kanan pun dia nak gigit. Obviously nampak biru dan lebam. Dia gigit bukannya nak mengacah. Tapi gigit seikhlas hati pulak tu! Adoi laa..
Bila jadi cucu sulung, tahap kejelesan dia memang tinggi. Kitorang dan mak ayah saya tak boleh main dengan budak lain depan dia. Pernah sekali tu sepupu saya datang bawak anak dia, Ben, umur setahun setengah. Mak saya riba la dia. Apalagi lagi kena lempang la budak tu. Kesian! tak pasal-pasal. Dah ramai budak lain yang dah kena lempang dengan dia. Hem, tak taulah macam mana dia nak dapat adik tak lama lagi ni. Kena kepung betul-betul lepas ni!
Manja tu tak payah sebut la. Kalau kitorang marah ke atau larang dia, atau tak bagi dia benda yang dia nak, cara dia nak menang menangis je lah. Lalu mak saya yang Adlina panggil Ummi Tok pun datang membela. Biasalah tu. Cucu kesayangan! Sekarang dah pandai cakap, banyak benda dia nak sembang. Semua benda dia cerita. Layan je la.. Seronok cakap dengan di ni.
Walaubagaimanapun, itulah dia penyejuk hati, penikam kalbu. Bila dia senyum semua orang akan happy. Permata, emas, berlian, intan payung khemah jantung hati, pengubat lara, semuanya Adlina. Tok Ki, Ummi Tok, Mommy, Daddy, Ayah Nan, Ayah Ni, Mama Ash, Mama Waf, Mama Tikah, semuanya sayang dekat kakak. Semoga kakak menjadi anak yang solehah. Amiin..
p/s: Sebenarnya saya teringat kat dia. Sebab tu tengah bz buat assignment pun ada masa pulak nak posting. Heh!































7 kata-kata mereka:

keh keh keh..
kangen bangat sama dia sih!

 

comelnya...saya link blog saudara.

 

saudara?
Encik Muhammad Azli, saya ini seorang saudari.. xpe, tersalah taip kot.

 

mama tikah..
adlina nak cekolet!!!
dah besar adlina yee..
bile nk jmpe lg..

 

muhammad azli shukri:

encik muhammad azli, apology accepted. hihih
takde apa pun.
terima kasih menziarah blog saya


nor atiqah bt abd talib:

tiqah, bila nak jumpa?
jemput la datang umah
umah saya sentiasa terbuka utk semua
adlina dah besar lagi meriah!