Kerana Dia

Sudah lama rasanya saya tidak menulis dan mengarang dalam blog usang saya ini. Terasa merajuk sebenarnya sebab nak buat blog yang cantik-cantik macam Arif.Ariffin, Masri dan kengkawan mereka. Tapi tak retilah. Bak kata Kak Wani, "I will teach you how on one fine day.." hahaha. Bilalah agaknya ye.

Tapi sebenarnya hati ini meronta-ronta nak mengarang dan meluah perasaan. Inilah saatnya..

Semester baru dah hampir sebulan bermula. Azam baru yang tak tertulis di layar teknologi mahupun di kertas kajang. Hanya tertancap di dalam hati dan tertulis pada angin yang berdesir. Biarlah sekadar menjadi pengukuh yang diingati samapai bila-bila.
Pengajaran sudah pun didapati melalui semester lepas. Dan sepatutnya dijadikan peringatan dan lampu merah pada saat ini di semester baru. Patut dijadikan pertimbangan dalam setiap langkah yang diorak demi mencapai satu tujuan. Matlamat masuk ke universiti yang serba indah ini adalah untuk mecari ilmu, menimba, mengorek, menggali. Jadi dalam usaha nak menggali tu gunakanlah alatan yang ada samada baru atau lama. Cangkul, penyodok, sabit dan lain-lain. Bukan hanya menggali dengan tangan yang kosong.

Selamat berjuang dan selamat beristiqamah. Walaubagaimanapun, hidup ini bukan hanya belajar. Belajar dari konteks pelajar universiti yang harus menyiapkan assignments yang bertimbun-timbun. Kenalah jua bukakan minda untuk melihat dari jendela yang lain. Bukan selalu dari jendela yang sama. Sertai pelbagai aktiviti. Tetapi pastikan dahulu apa matlamatnya. Kadang-kadang ramai yang terlalu sibuk menguruskan program, join persatuan sana-sini tapi dia sendiri tak tahu apa yang dia buat. Rugi tak begini? Seharusnya stop smelling the rose. Take a break and take a deep breath and think on what you are doing now.

Perkara yang paling pokok kena selesai dulu. Kenapa kita buat semua ni? Tak boleh ke hanya masuk universiti, pergi kelas, balik kelas, buat assingnments, balik bilik, tidur, dengar lagu, tengok movie, hang out dengan kawan-kawan? Jawapan dia: Boleh je kalau nak. Tapi hidup harus membuat pilihan. Hidup bukan sekadar itu. Mesti diisi sesuatu yang boleh menjadi hujjah di negeri 'sana'. Yang boleh membantu kita di saat yang sangat-sangat memerlukannya.
Cubalah buat yang terbaik. Saya tak menganggap diri terbaik tapi inilah yang mampu saya lakukan. Bila kita melakukan sesuatu kerana Dia, kita dah tak akan kisah dengan pandangan orang lain. Biarlah orang nak kata apa. Kita tak mungkin dapat puaskan hati semua orang. Tapi kita boleh berusaha untuk puaskan 'hati' Allah supaya Dia redha kepada kita. Sesungguh nya Allah 'Azza wa Jalla sahaja yang tahu apa yang tersirat di hati dan minda kita.

Yosh.. Ganbarre..!!!

sahabat sejati

ku biar qalam berbicara
menghurai maksudnya di jiwa
agar mudah kumengerti segala yang terjadi
sudah suratan Ilahi..
kubiarkan pena menulis
meluahkan hasrat di hati
biar terubat segala keresahan di jiwa
tak pernah kuingini
aku telah pun sedaya tak melukai hatimu
mungkin sudah suratan hidupku
kasih yang lama terjalin
berderai bagaikan kaca
oh teman maafkanlah diriku
oh Tuhan tunjukkan ku jalan
untuk menempuhi dugaan ini
teman maafkan jika kumelukaimu
moga ikatan ukhuwwah yang dibina
ke akhirnya....

Tak terluah dengan kata-kata

Kadangkala ada perkara dalam dunia ni yang kita nak lafazkan tapi tetap tak terluah dengan kata-kata. Benda tu terpaksa kita simpan sendiri dan hanya Allah je yang tahu betapa peritnya ia. Tapi Allah jualah satu-satunya Yang Memahami perasaan kita yang tak terluah itu. Sebab bila kita cuba nak meluahkan kepada manusia mungkin ibu bapa, adik beradik atau kawan-kawan, kita tak akan berpuas hati. Kerana mungkin kita tersalah menyusun bahasa atau memang tidak tahu cara menyusun bahasa sampaikan mereka sendiri yang akan salah faham dengan apa yang kita cuba nak ungkapkan tu. Jadi sebaik2 pendengar ialah Allah swt. Kerana jika kita tersilap cakap atau kurang mahir menyusun ayat sekalipun, Dia tetap faham apa yang kita maksudkan. Menagis, meratap dan merayulah kepada Allah. Walaupun kita tahu tak akan ada bahasa terus yang akan Allah jawab kepada kita mengenai kegusaran itu, tapi cara lain Allah akan sampaikan. Iaitu dengan cara Dia menghantar seseorang untuk membantu kita. Seperti yang disebutkan tadi mungkin dia akan kurang faham tetapi, enshallah setelah kita memohon kepada Allah, Dia akan memudahkan segalanya bagi kita yang lemah lagi kerdil nih. Justeru, point utama yang nak disampaikan di sini ialah, apa2 pun pertamanya kita mesti minta pertolongan daripada Allah dahulu. Tak kira susah atau senang. Allah tak pernah kecewakan hambaNya2. Jadi jangan risau. La tahzan innallah ma'ana....

kami merinduimu...

kau masih tersenyum mengubat lara
selindung derita yang kau rasa
senyuman yang menteteramkan
setiap insan yang kebimbangan
hakikatnya tak tertanggung lagi derita
di pangkuan isterimu humaira'
menunggu saat ketikanya
diangkat rohmu bertemu Yang Esa
tangan dicelup di bejana air
kau sapu di muka mengurangkan pedih
beralun zikir menutur kasih
pada ummat dan akhirat
dan tibalah waktu ajal bertamu
penuh ketenangan jiwamu berlalu
linangan air mata syahdu
iringi pemergianmu
sukarnya untuk ummat menerima
bahkan payah untuk umar mempercaya
tetapi iman merelakan jua
bahawa manusia kan mati akhirnya
tak terlafaz kata mengungkap hiba
gerhanalah seluruh semesta
walaupun kau telah tiada
bersemarak cintamu selamanya
ya rasulallah kau tinggalkan kami warisan yang abadi
dan bersaksilah sesungguhnya
kami merinduimu.....